Ποιος είναι ο Σέρλοκ Χολμς;

Ποιος είναι ο Σέρλοκ Χολμς;

Πάνω από ένας αιώνας πέρασε από τότε που ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ σύστησε τον Σέρλοκ Χολμς στον κόσμο μέσα από τα βιβλία του.Από τότε μέχρι και σήμερα ο Σέρλοκ εξακολουθεί να λαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση. Πόσο όμως αυτά που γνωρίζουμε αντικατοπτρίζονται στον πρωτότυπο χαρακτήρα του συγγραφέα;
Όλοι έχουν στο μυαλό τους τον Σέρλοκ ως τον εξαιρετικό ντετέκτιβ που βοηθάει την αστυνομία με την ικανότητά του να βγάζει αλάνθαστα συμπεράσματα. Όμως, ο ντετέκτιβ του Ντόυλ επιλύει εγκλήματα με διάφορους τρόπους. Κάνει έρευνες, εικασίες και συχνά οδηγείται σε λανθασμένες υποθέσεις. Ακόμη, ο Σέρλοκ ακολουθεί ελάχιστα το νόμο και προτιμάει τις δικές του μεθόδους δικαιοσύνης.
Επίσης, δεν λείπουν από την λαϊκή συνείδηση οι χαρακτήρες που συνήθως πλαισιώνουν τον Σέρλοκ, όπως ο συγκάτοικος και φίλος του, Δόκτωρ Γουάτσον, η σπιτονοικοκυρά του, κα Χάντσον, και η νέμεσις του, ο Μοριάρτι. Αλλά σύμφωνα με τον Ντόυλ, η κα Χάντσον αναφέρεται σπάνια, ο μεγάλος κακός Μοριάρτι εμφανίζεται μόνο σε δύο ιστορίες και ο Σέρλοκ και ο Γουάτσον μένουν χώρια.
Ακόμη, πολλά από τα γραφικά στοιχεία του Σέρλοκ δεν ήταν δημιούργημα του Ντόυλ, αλλά ήταν μεταγενέστερες προσθήκες. Όπως, για παράδειγμα, η καμπαρντίνα, το κυνηγετικό καπέλο, η πίπα καπνού και η χαρακτηριστική φράση «Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουάτσον».
Επομένως, ποιος ακριβώς είναι ο ΣέρλοκΧολμς; Ποιος είναι ο πραγματικός ντετέκτιβ; Και πού θα τον βρούμε;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ντόυλ εμπνεύστηκε από τον μέντορά του στο πανεπιστήμιο, αλλά ο Σέρλοκ του επισκιάστηκε από μεταγενέστερες εκδοχές του. Μετά την πρωτότυπη δουλειά του Ντόυλ, ο χαρακτήρας του Σέρλοκ προσαρμόστηκε και ερμηνεύτηκε από χιλιάδες ανθρώπους μέσα από βιβλία, ραδιοφωνικές εκπομπές, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις. Ακόμη, η δημοτικότητα και η προσαρμοστικότητά του φαίνονται από το γεγονός ότι οι εκδοχές του ήταν συχνά αντιφατικές. Για παράδειγμα, εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικές ταινίες κατά των Ναζί, αλλά και σε γερμανικές ταινίες τις οποίες φέρεται να προτιμούσε ο Χίτλερ.
Η αλήθεια είναι ότι μέσα από όλες αυτές τις εκδοχές ο χαρακτήρας του Σέρλοκ Χολμς έχει αλλοιωθεί και αποτελεί πλέον πολιτιστικό στοιχείο που μεταβάλλεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου καθώς κάθε νέα εκδοχή επικαλύπτει την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει ότι ο Σέρλοκ συνεχώς εξελίσσεται ενσαρκώνοντας ιδέες και αξίες εντελώς διαφορετικές από αυτές του χαρακτήρα του Ντόυλ.
Έτσι με κάθε ιστορία που τελειώνει, ο Σέρλοκ ξαναγεννιέται. Ίσως λίγο διαφορετικός, με καινούριο πρόσωπο, νέες ιδιοτροπίες, αλλά παραμένει ο Σέρλοκ που όλοι γνωρίζουμε.

Αρθρογραφεί η Έλσα

Κοινή χρήση αυτής της δημοσίευσης

Αναρτήστε Σχόλιο