Στο μυαλό ενός ειδικού ψυχικής υγείας

Στο μυαλό ενός ειδικού ψυχικής υγείας

Αρθρογραφεί η Φανή Τράικου, Ψυχολόγος (MSc) – Κειμενογράφος – Blogger

Πολλές φορές μου ‘χει τύχει πελάτες μου να με ρωτάνε πώς καταφέρνω στη ζωή μου αυτό και πώς γίνεται να είμαι τόσο καλή σε κάτι άλλο, ενώ εκείνοι δε μπορούν να εκπληρώσουν ακόμη και τα απλά καθημερινά τους καθήκοντα.

Μέσα από τις ερωτήσεις τους συνειδητοποιώ κάποιες βαθύτερες τους σκέψεις: Θεωρούν πως όλα τα ‘χω λύσει στη ζωή μου εύκολα, γρήγορα και ίσως λίγο “μαγικά”. Δεν είναι λίγες οι φορές που μάλλον περιμένουν ν’ ακούσουν καμιά έξυπνη ιδέα ή ένα απίστευτο κόλπο που θα διορθώσει αυτόματα τα πάντα, θα κάνει άμεσα τη ζωή τους πιο χαρούμενη, εύκολη κι επιτυχημένη.

Όταν τελικά τους λέω πως δεν έχω κάποιο καλό κόλπο να τους προτείνω ώστε να δουν πολύ γρήγορα τρομερά αποτελέσματα, δείχνουν να απογοητεύονται, αλλά ταυτόχρονα μάλλον ανακουφίζονται γιατί κατανοούν πως μιλάνε μ’ έναν κανονικό άνθρωπο και όχι με κάποιο περίεργο υπεράνθρωπο ον. Και πάλι όμως θα έρθει η ημέρα που θα ξανά ερωτηθώ για πράγματα που δεν απαιτούν ανθρώπινες ικανότητες, αλλά μάλλον ικανότητες σούπερ-ήρωα και τότε θα πρέπει να τονίσω πως οι προσδοκίες μας από τη ψυχοθεραπεία πρέπει πάντα να ‘ναι ρεαλιστικές και όχι υπερβολικές.

Με αφορμή αυτή την υπενθύμιση πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποιες βασικές παρεξηγήσεις τις οποίες ήδη έχουν επιδιώξει να λύσουν πολλοί άλλοι συνάδελφοι στο παρελθόν:

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μας δε διδαχτήκαμε να μαντεύουμε την ανθρώπινη σκέψη. Ξέρω πως αυτή η αντίληψη εξακολουθεί να υπάρχει και μάλλον γι’ αυτό κάποιοι μας θεωρούν όντα με ειδικά ταλέντα! Όμως σας διαβεβαιώ πως οι σπουδές Ψυχολογίας δεν είναι ακριβώς το ίδιο με σχολή μαγείας! Μακάρι να ήταν, πολλοί θα το θέλαμε, αλλά δεν είναι.

– Δεν ξέρουμε μαγικά κόλπα για να σας κάνουμε να νιώσετε καλά. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν σπουδάζαμε μαγεία αλλά Ψυχολογία. Δε μπορούμε να σας “γιατρέψουμε” σε μερικά λεπτά, με τα κατάλληλα ξόρκια, αλλά μπορούμε μέσα από ειλικρινείς συζητήσεις μαζί σας να σας μάθουμε καταρχάς να επεξεργάζεστε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας και να διαχειρίζεστε ψύχραιμα τις περιόδους κρίσης στη ζωή σας.

Δεν έχουμε απαντήσεις σ’ όλα. Συνήθως έχουμε να προτείνουμε διαφορετικές εναλλακτικές στους πελάτες μας για πολλά, διαφορετικά θέματα, όμως αυτό δε μπορεί να συμβαίνει πάντα. Θα ‘ρθουν στιγμές που κι εμείς θα προβληματιστούμε για ένα πρόβλημα σας ή θα θελήσουμε χρόνο για μας, προκειμένου να σκεφτούμε πως ακριβώς πρέπει να χειριστούμε μια κατάσταση που προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μας. Γνωρίζουμε αρκετά, αλλά προφανώς δεν τα ξέρουμε όλα. Κι εμείς μαθαίνουμε διαρκώς, μαζί σας.

– Δε μπορούμε να σας πούμε πώς να ζήσετε τη ζωή σας. Ναι, συζητάμε μαζί σας τα σημαντικά σας θέματα, αλλά δεν μπορούμε – και δεν πρέπει – να σας πούμε αν πρέπει να παντρευτείτε ή να χωρίσετε, αν πρέπει να κάνετε παιδί ή όχι, αν πρέπει να μεταναστεύσετε ή να παραμείνετε εκεί που είστε. Με βάση τα δεδομένα που μας δίνετε θα συζητήσουμε μαζί σας τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογή σας, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να διαλέξουμε εμείς για εσάς. Οπότε κάθε φορά που μας ρωτάτε τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση σας, εμείς νιώθουμε πως πρέπει να σιωπήσουμε για να μη σας βάλουμε σε κίνδυνο. Βλέπετε εδώ μιλάμε για τη δική σας ζωή κι εσείς είστε αυτοί που τελικά θα ζήσετε με τις επιλογές σας. Να θυμάστε πως όσες ωραίες ιδέες κι αν σας δώσουμε, την τελική εφαρμογή αυτών την επιχειρείτε μόνοι/ες σας.

Δεν επιδιώκουμε μέσα απ’ τη δουλειά μας να γίνουμε εκατομμυριούχοι. Αν επιθυμούσαμε κάτι τέτοιο μάλλον δε θα σπουδάζαμε τίποτα σχετικό με την Ψυχολογία. Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί ψυχικής υγείας που κέρδισαν αρκετά χρήματα απ’ τη δουλειά τους, αλλά ειλικρινά είναι πολύ λίγοι και πιθανότατα δεν ασχολήθηκαν αποκλειστικά και μόνο με τη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία, αλλά έγραψαν βιβλία, έκαναν παρουσιάσεις, συμμετείχαν σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

– Δεν είμαστε τέλειοι, ούτε σούπερ-ήρωες και υπεράνθρωποι επειδή κάνουμε αυτό το επάγγελμα. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι, συχνά με παρόμοια προβλήματα με τα δικά σας. Νιώθουμε πάνω-κάτω ακριβώς ό,τι εσείς, εξακολουθούμε να κάνουμε λάθη, έχουμε αποτύχει αρκετές φορές στη ζωή μας. Δεν είμαστε είδωλα, είμαστε οι βοηθοί σας στην αναζήτηση του αληθινού σας εαυτού.

Πηγή: https://goo.gl/uWfTc6

 

Κοινή χρήση αυτής της δημοσίευσης

Αναρτήστε Σχόλιο