Η ιστορία της πατάτας

 

Βραστές, τηγανιτές, στη σχάρα, στο φούρνο, όλοι τις απολαμβάνουμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πατάτες διαμόρφωσαν σημαντικά την ιστορία και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ο πρώτοι που καλλιέργησαν την πατάτα ήταν οι αρχαίοι Περουβιανοί των Άνδεων. Λόγω της θρεπτικής της αξίας ήταν ιδανική για την πολυάσχολη εργατική τάξη του πολιτισμού των Ίνκας. Όταν όμως εμφανίστηκε στην Ευρώπη πολλοί την απέρριψαν ως ανιαρό προϊόν ενός παράξενου κόσμου και έφτασε να καταναλώνεται κυρίως από τις κατώτερες τάξεις. Έτσι, λόγω της χαμηλής αξίας, της εύκοληςκαλλιέργειας,και της μεγάλης θρεπτικής της αξίας, παρείχε ασφάλεια στους Ευρωπαίους χωρικούς από τους συχνούς λιμούςοδηγώντας στην σταδιακή αύξηση του πληθυσμού τους. Ως αποτέλεσμα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναπτύχθηκαν χάρη στο αυξανόμενο πλήθος των χωρικών, των εργατών και των στρατιωτών τους.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν καλά και για την Ιρλανδία. Αφού υιοθέτησε την πατάτα, ο ιρλανδικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά εκατομμύρια και έφτασε να εξαρτάται αποκλείστηκα από την παραγωγή της για την επιβίωσή του. Έτσι, όταν χτύπησε ο Μεγάλος Λιμός καταστρέφοντας τις σοδειές, εκατομμύρια πέθαναν από την πείνα και ακόμα περισσότεροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους.

Με την ανάκαμψη των καλλιεργειών η ευρωπαϊκή εργατική τάξη συνέχισε να αυξάνεται, και με την εισροή των Ιρλανδών μεταναστών, η Ευρώπη κατέληξε με έναν βιώσιμο πληθυσμό, ικανό να επανδρώσει τα εργοστάσια που αργότερα οδήγησαν στον σύγχρονο κόσμο μέσω της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς την πατάτα. Θα συνέβαινε η Βιομηχανική επανάσταση; Πόσοι πόλεμοι θα ξεκινούσαν; Πόσοι πόλεμοι θα χάνονταν αν δεν υπήρχε ένα εύκολο προϊόν να τροφοδοτεί τους στρατιώτες;

Μήπως αξίζει ένα μικρό ευχαριστώ στις βουνοκορφές του Περού;

 

Αρθρογραφεί η Έλσα.

Κοινή χρήση αυτής της δημοσίευσης

Αναρτήστε Σχόλιο