Πρωινά και δεκατιανά με πρωταγωνιστές τα Ελληνικά νησιά μας

Αστυπαλιά (βορειοδυτικότερο νησί της Δωδεκανήσου)

Η κουζίνα της, στηριγμένη στα λίγα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχει ενδιαφέροντα εδέσματα.

Όπως τα κιτρινοκούλουρα, τις λαμπρόπιτες με το σαφράν (τοπικός κρόκος) και τα τυροκομικά του νησιού. Ακόμη τα πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή, πίτα με γέμιση χοιρινό, τυρί και πιπεριά, η αστυπαλίτικη μπουγάτσα, τα αραντιστά (φακές με ζυμάρι) και οι αστυπαλίτικες μακαρούνες με τηγανιά κρεμμυδιού και ανθότυρου.

 

Αίγινα

Και φυσικά το φιστίκι πρωταγωνιστεί!

Τυριά και τυράκια με φιστίκια (γραβιέρα, γκερεμέζι), λουκάνικα με φιστίκια, δεκάδες είδη γλυκών με φιστίκι Αιγίνης αλλά και τηγανίτες με τυρί, μέλι και φιστίκι.

 

Μυκόνος

mostra-mykonos-dsc_7122

Τα πιο ξεχωριστά από τα κλασσικά εδέσματα της Μυκόνου, η λουζα, τα λουκάνικα και η κοπανιστή. Ακόμα οι κρεμμυδόπιτες και οι μελόπιτες, τα τσιμπητά, τα καφεμάτικα φασόλια με λουκάνικα, η μόστρα, τα τακάκια και τα ραφιόλια.

Φολέγανδρος

Πρωταγωνίστουν πάντα τα τυροκομικά της Φολεγάνδρου, οι καλασούνες (πίτες στην τοπική διάλεκτο) με άγρια χόρτα, σουρωτένιες, κρεμμυδένιες, μονογυριστοί, μουστοκούλουρα μεθυσμένα αλλά και οι Παύλοι με κολοκύθα (τοπικό γλυκό), μελόπιτες, τηγανίτες, καλασούνες κολοκυθένιες και μακαρούνες ταραχτές.

Για όλους εσάς λοιπόν που θα έχετε τη χαρά να επισκεφτείται τα όμορφα νησιά μας, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις τοπικές κουζίνες, γιατί σίγουρα δε θα χάσετε…

 

Αρθρογραφεί η Σμαράγδα.

Κοινή χρήση αυτής της δημοσίευσης

Αναρτήστε Σχόλιο