Το μέλι και η αξία του

Το χρησιμοποιούμε καθημερινά στο πρωινό μας, πάνω στο ψωμί, μέσα στο ζεστό τσάι ή στο γάλα. Το χαρακτηρίζει η παχύρευστη κολλώδης υφή, το άρωμά του, και η γλυκιά του γεύση.

Ως φυσικό προϊόν της μέλισσας, η αξία του μελιού αναγνωρίστηκε ήδη από την αρχαιότητα. Εκτός από το ότι αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των ανθρώπων, χρησιμοποιούνταν και σε πολλές περιπτώσεις ως φάρμακο λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

Το μέλι είναι μια υγροσκοπική ουσία, δηλαδή «αγαπάει» το νερό και τείνει να συγκρατεί την υγρασία. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να δράσει ως αντιβιοτικό, καθώς βοηθάει στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Μάλιστα, όσο πιο σκούρο είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Επίσης, το μέλι περιέχει απλούς υδατάνθρακες (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) που απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό, γι’ αυτό χρησιμοποιείται και ως τονωτικό. Ακόμη, περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον άνθρωπο, και μεταξύ των ευεργετικών του ιδιοτήτων, βελτιώνει τη μνήμη και την όραση, ανακουφίζει απόβήχα, ξηρό λαιμό και λόξυγκα, αντιμετωπίζει μέθη, αλλεργίες, αϋπνίες, καούρες και έλκη στομάχου, και επιταχύνει τον μεταβολισμό.

Αλλά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αισθητικούς σκοπούς. Ενδείκνυται για τον καθαρισμό του προσώπου από νεκρά κύτταρα και βακτηρίδια, καταπολεμά την ξηροδερμία και βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης, καταπραΰνει τα σκασμένα χείλη και αντιμετωπίζει την πιτυρίδα, τα ξηρά μαλλιά και την κακοσμία του στόματος.

Ακόμη, το μέλι είναι το μοναδικό τρόφιμο που δεν χαλάει. Το μόνο που παθαίνει μετά από κάποιο καιρό είναι να κρυσταλλώνει. Η διαδικασία αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και για να το χρησιμοποιήσουμε αρκεί μονάχα να το ζεστάνουμε για να ρευστοποιηθεί.

Επομένως, πέρα από την νοστιμιά του, το μέλι είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα, καθώς η κατανάλωσή του εξασφαλίζει υγεία και ευεξία, αφού διαθέτει απίστευτες ιδιότητες που κάνουν καλό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αρθρογραφεί η Ελισάβετ Κ.

Κοινή χρήση αυτής της δημοσίευσης

Αναρτήστε Σχόλιο